Zwartsenberg schrijft
     

     

Het boxplan is een basisvaardigheid, waar iedereen van kan profiteren

Ik kan het u leren in de training Opgeruimd denken en schrijven

Begin jaren tweeduizend ontwikkelde ik met enkele collega's de boxplanmethode. We hadden namelijk in de praktijk ontdekt dat we als tekstschrijvers eerst en vooral denkhulpen waren. Ons gedeelde inzicht: het is veel beter om denkpuzzels aan te pakken voordat je gaat schrijven. De boxplanmethode is een superhandige aanpak om denkpuzzels aan te pakken. Hij staat centraal in de training Opgeruimd denken en schrijven, een training die wij inmiddels met veel succes aan honderden mensen hebben gegeven. Deze, en een aantal andere van het boxplan afgeleide trainingen ik geef binnen onze maatschap Your Point. Voor meer informatie zie: yourpoint.nl

We kunnen het ook toepassen in een resultaatgerichte, interactieve denksessie: de boxplansessie

De boxplanmethode leent zich bij uitstek voor groepen die samen een denkresultaat moeten realiseren. Bijvoorbeeld een plan van aanpak, een complexe offerte, een gezamenlijke publicatie of een businessplan.
De begeleiding is maatwerk: ik doe het alleen of bijgestaan door secondant of juist een inhoudelijk specialist. De sessie heeft altijd een concreet resultaat in de vorm van een boxplan, en desgewenst werk ik het resultaat uit tot een compacte en uitermate effectieve tekst.

Een boxplansessie heeft familietrekken gemeen met het socratisch gesprek 

Ook weer zo'n ontdekking. In boxplansessies werk je toe naar een denkresultaat. De belangrijkste techniek die je daarbij gebruikt is het stellen van vragen. Als filosoof raakte ik min of meer toevallig betrokken bij het voeren van een aantal socratische gesprekken. Waarbij ik ontdekte dat er veel overeenkomsten zijn tussen een boxplansessie en een socratisch gesprek. Met name het stellen van vragen. Daarnaast zijn er verschillen. Het belangrijkste is dat een socratisch gesprek vooral inzicht geeft in je eigen denken - wat vaak inhoudt dat je dacht iets te weten, maar uiteindelijk moet erkennen dat je het helemaal niet zo zeker weet. Ik raakte geïnteresseerd en heb samen met mijn collega's van Your Point de Opleiding socratisch gespreksleider gevolgd bij Hans Bolten en Kristof van Rossem (zie www.boltentraining.nl).